Fem gode tips til mat og drikke til bursdagsfesten

Fem gode tips til mat og drikke til bursdagsfesten

 

Uansett om du skal arrangere din egen eller andres bursdagsfest, er maten og drikken du velger avgjørende for bursdagsfestens suksess.

 

Og det er mange forskjellige måter du kan angripe hele utfordringen med hva du skal servere til bursdagsfesten. La oss stupe rett i det!

Mat til bursdagsfesten

Det første som vil hjelpe deg å finne en riktig løsning er rett og slett å tenke på hvor mange gjester som skal «bespises», som det heter. Om det kun er deg og den som har bursdag er ting mye enklere. Selv om dette selvsagt ikke betyr at du ikke skal gjøre deg flid med planleggingen.

Om du vil slippe matlaging kan det være en ide å ringe (eller nettsurfe) etter takeaway. Tidligere var takeaway-mat kanskje helst forbundet med pizza, men i dag er det mange muligheter. Og om du bare skal organisere noe godt til deg og bursdagspersonen, kan dette være en god løsning for å frigjøre tid.

Hvor mange er dere?

Takeaway kan faktisk også være en god løsning om dere er mange. Men tenk på at du ikke trenger å ha formell bordsetting, og formelle retter. Tidligere tenkte en vel mer på dette med forrett, hovedrett og dessert. Men i dag er disse tingene mer fleksible.

Tenk også litt på hvor populært dette med tapas er.

Tapas er, selvsagt, en spansk spesialitet. Men det spesielle med retten er jo likevel at den består av mange små porsjoner. Litt som små appetitt-vekkere, eller hors d’oeuvres. Dette er et klassisk valg for fester og mottakelser med mange personer, for det gjør det enkelt å være sosial. Du trenger heller ingen store bordsetninger, og i teorien kan man servere alt stående – med papptallerkener.

Sosialt og praktisk

Det høres kanskje rart ut, men det blir veldig sosialt – og det er enkelt og praktisk å arrangere. Og det er nettopp praktiske ting en bør tenke litt på. Kanskje spesielt om det kommer en del folk.

Her er fem gode tips til mat og drikke du kan servere på bursdagsfesten.

5. Tapas og hors d’oeuvres

Smakfulle småretter som serveres på en enkel måte. En perfekt løsning for mange fester og bursdagsfester. Denne typen retter trenger selvsagt ikke bare være kalde. Tvert imot, for de fleste tapasretter (kanskje i motsetning til hors d’oeuvres) er jo varmretter.

Vær kreativ når det gjelder tapasrettene, og du kan utmerket godt servere en og annen suppe i tillegg til det andre.

Antall retter du bør har som minimum varierer litt etter hvor mange mennesker som deltar. Men et godt tips er å gå for minst ti forskjellige retter. Men en rett kan være noe så enkelt som dadler med bacon, eller en spesiell ost – så det høres kanskje verre ut enn det er.

Om du trenger inspirasjon er det bra å bruke nettet – der vil du finne en rekke gode tapasideer. Selvsagt kan du også bestille ferdigtapas.

4. Sushi

Sushi er blitt veldig populært, og det passer godt til fester. Sushi er jo perfekt fingermat. Det eneste problemet er at det kan bli noe dyrt per hode, selv om dette selvsagt vil variere litt med tanke på hvor du kjøper sushien.

Er du spesielt dyktig med fisk og sushi kan du selvsagt lage maten selv, men det sikreste er nok å kjøpe dette ferdig – i hvert fall for 99% av oss.

Sørg for å ha rikelig med grønn te, japansk øl, sake og kanskje også misosuppe til sushien – på ekte japansk maner.

3. Pizzafest

Pizza er kanskje det aller sikreste valget om du skal bespise en større gjeng mennesker med noe varmt. For «alle» liker jo denne italienske klassikeren.

Det fine med å servere pizza i festlige sammenhenger er at det er så lite arbeid med det. Noe som gir deg bedre tid til alt «det andre» som skal gjøres. Pizza trenger ikke en gang mye i form av tallerkener eller bestikk, og strengt tatt er det jo egentlig bare servietter en trenger.

Selv om du selvsagt kan ha papptallerkener og plastbestikk på lur.

Om du vil lage pizzaene selv kan du satse på store, firkantede pizzaer som passer i de aller største ovnsbrettene. Men det enkleste er nok å satse på takeaway.

2. Gourmet

Om du vil satse på en mer gourmetaktig tilnærming er det tradisjonelle valget selvsagt det vi kan kalle en «sitt-ned» middag. Du vet, en klassisk middag med forrett, hovedrett og dessert.

For ikke å snakke om det at en gjerne legger til flere forretter – for en 12-retters middag er ikke uvanlig.

Dette er nok best for deg som er virkelig interessert i å lage mat, men selv da anbefaler vi ikke denne typen bevertning med mindre det er svært få deltagere. Glem heller ikke at om du selv står for matlagingen så kommer du til å bruke mer tid på kjøkkenet enn ved bordet, så om du vil gjøre noe slikt som en romantisk middag til kjæresten eller ektefellen er det nok best å satse på få retter.

Alternativet er å spise ute, eller å bestille gourmetmaten ferdiglaget fra restaurant.

1. Hot Dogs

I tillegg til at «alle» liker pizza, kan du regne med at de aller fleste liker hot dogs. Og om du vil ha et godt tips til enkel og god servering for et uformelt bursdagsselskap: Tenk pølser. Du kan i dag kjøpe meget gode pølser og annet tilbehør, så et enkelt pølsemåltid kan faktisk bli ganske så raffinert.

Kjøp gode sauser og ketchuper, og lag kanskje noe ekstra godt som sauerkraut, potetsalat og rekesalat – og festen vil nok ta skikkelig av.